Kwaliteitsbeoordeling van Koffie volgens het SCA Coffee Value Assessment (CVA) raamwerk," omvattende groene koffie grading, fysieke metingen en een uitgebreid cupping rapport met beschrijvende en affectieve beoordelingen.
Dit is de fysieke beoordeling van de groene koffiebonen, waarbij factoren als vochtgehalte, boongrootte, defecten en algehele voorkomen worden geëvalueerd volgens de SCA-normen voor groene koffie. Dit is een cruciale eerste stap in de kwaliteitsbeoordeling.
350 gram groene bonen (100gr min)
Het makkelijkst is als wij de samples branden vanwege de eisen die aan een sample branding worden gesteld. Als je gebrande samples voldoen aan de voorwaarden kunnen we die in overleg branden. Wij branden samples met 100gr groene bonen.
Descriptive Assessment: Dit is de objectieve beschrijving van de smaak- en aromakenmerken van een koffie tijdens het cuppen.
Affective Assessment: Dit omvat de indruk van de cupper van de kwaliteit van de koffie en hun persoonlijke voorkeur.
Deze evaluatie leidt tot een score voor de Indruk van Kwaliteit.
Dit omvat informationele kenmerken zoals herkomst, certificering en verwerkingsmethoden die waarde toevoegen aan de koffie.
Wij kunnen advies geven over kwaliteitsverbetering in het groeien en verwerken van de groene bonen. Ook geven wij advies over de marktpotentie van de koffie en mogelijke stappen om de koffie te verkopen. Daarnaast geven wij aan of de koffie geschikt is voor een blend of als single origin en welke markten (landen) verkoop potentie hebben.
De SCA heeft de Descriptive en Affective Assessments van de CVA officieel aangenomen als zijn nieuwe cupping standaarden, ter vervanging van het 2004 Cupping Protocol en Formulier.
In essentie is CVA cupping de geëvolueerde en meer uitgebreide benadering van sensorische evaluatie binnen het SCA-kader, die een rijkere en genuanceerdere begrip van de attributen en algehele waarde van koffie biedt. Hoewel de term "CQI" (Coffee Quality Institute) historisch significant is geweest in koffiekwaliteitsbeoordeling met zijn Q Grader-programma, hebben de SCA en CQI onlangs een partnerschap aangekondigd waarbij de SCA vanaf 1 oktober 2025 een geëvolueerd Q Grader-programma zal exploiteren dat gebaseerd is op de SCA's Coffee Value Assessment (CVA).
Wij kunnen een cupping ook uitvoeren op basis van het oude SCA cupping formulier.
Het is mogelijk om samen te cuppen. Het is hierbij wel noodzakelijk dat je je aan het protocol houdt om de evaluatie niet te beinvloeden. Telefoongebruik is niet toegestaan. Je kan wel, zonder geluid, foto's maken. We zullen de cupping kort nabespreken.
per sessie - € 20
Het uitvoeren van een fysieke beoordeling van de groen koffie bonen is essentieel, maar kost ook veel tijd en is dus kostbaar. Als je eigen meet apparatuur gebruikt kunnen wij deze apparaten testen en kalibreren.
Als je gebrande samples hebt die voldoen aan de eisen met betrekking tot versheid en ontwikkeling kunnen wij deze beoordelen. Indien dit niet het geval is kunnen wij de samples branden.
Elke situatie is uniek, je kunt dus het beste contact opnemen om de vereisten door te nemen. Dan kunnen wij de service bieden die het beste aansluit bij jou wensen.
Voor koffie branders en handelaren kan het sample seizoen erg druk zijn. Je kan de volledige beoordeeling of een gedeelte ervan uitbesteden aan Amsterdam Coffee Lab. Ook bij ziekte of vakantie van vaste medewerkers. Neem contact op voor de mogelijkheden.
Een van de duurste lessen in koffie handel is dat niet iedereen hetzelfde belang heeft. Verkopers zijn geneigd hun koffie over te waarderen en aankomst samples voldoen niet altijd aan de beschrijving. Het kan zelfs voorkomen dat een aankomst sample sterk afwijkt van een offer sample en/of pre-shipment sample. Zelfs bij het meten van het vochtgehalte worden regelmatig fouten geconstateerd.
Ook al heeft de beoordelaar van de verkoper de beste intenties, het objectief beoordelen van een product waarmee je een emotionele en/of financiele band hebt is niet eenvoudig. Dit wordt moral hazard genoemd.
Kies voor onafhankelijke en betrouwbare kwaliteitscontrole.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.